Termijnecho

De termijnecho kan het beste gemaakt worden tussen 10 en 14 weken zwangerschap. Met dit onderzoek wordt onder andere de duur van de zwangerschap vastgesteld.
De duur van de zwangerschap wordt bepaald op basis van de informatie uit de echo gecombineerd met de datum van de eerste dag van de laatste menstruatie.
Bij de termijnecho wordt verder gekeken of het hartje van de baby klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of je zwanger bent van een eenling of een meerling. Ook wordt er gekeken of de baarmoeder en de eierstokken er normaal uitzien.

Soms eerder
In sommige gevallen wordt deze echo eerder gemaakt, bijvoorbeeld wanneer er helderrood bloedverlies is of wanneer sprake is van extreme buikpijnklachten. Een vroege echo kan dan veel onzekerheid wegnemen. Echter is het belangrijk om te weten dat bij bloedverlies vroeg in de zwangerschap( tot 7-8 wkn )soms te vroeg is om met de echo een eventuele miskraam uit te sluiten. De echo kan meestal via de buikwand gemaakt worden. Als dit niet mogelijk is, wordt de echo vaginaal verricht.