Gezond zwanger worden

Wil jij zwanger worden?

Dan is het belangrijk dat beide aanstaande ouders een gezonde leefstijl aannemen. Liefst al voor het stoppen met de anticonceptie. Het duurt namelijk enige tijd voordat de afvalstoffen uit het lichaam zijn. Start dus op tijd met gezond leven. Bij voorkeur minimaal drie maanden voor het stoppen met de anticonceptie.

Foliumzuur

Iedereen die zwanger is, heeft een kleine kans op een kind met een open rug of gespleten verhemelte. Door het gebruik van foliumzuur (0,4 mg per dag) kunt u de kans verkleinen.
Als jij vier weken voor de zwangerschap start met foliumzuur, heb jij 70% minder kans op een kind met een dergelijke afwijking.

Alcohol

Het beste is dat beide aanstaande ouders stoppen met het drinken van alcohol voor de zwangerschap.
Het gebruik van alcohol door de man beïnvloedt de kwaliteit van het sperma. Er zullen meer spermacellen afwijkend zijn, waardoor de kans op een zwangerschap kleiner is en de kans op een miskraam hoger. Na het stoppen met alcohol drinken duurt het ongeveer drie maanden tot het sperma weer helemaal gezond is.
Voor vrouwen is de veiligste keuze om helemaal geen alcohol te drinken voor en tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan geboorteafwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken.

Roken

Als je zwanger probeert te worden is het beter te stoppen met roken. Zowel roken als meeroken is schadelijk. Daarom is het belangrijk dat allebei de ouders stoppen met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid, verhoogt de kans op een baby met groeivertraging, voortijdig breken van de vliezen, klompvoetjes en een gespleten gehemelte. Tevens kan het loslaten van de placenta een gevolg zijn van roken in de zwangerschap.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het raadzaam om voordat je zwanger bent bij je behandelend arts na te gaan of de medicijnen veilig te gebruiken zijn tijdens de zwangerschap. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn bestaat er vaak de mogelijkheid om de medicatie te veranderen of er tijdelijk mee te stoppen.

Wilt u meer informatie?

Neem contact op