13 weken Echo (ETSEO)

September 2021 is de 13-weken echo ingevoerd in Nederland. De 13-weken echo (ook wel “eerste trimester screening (ETSEO)” genoemd lijkt veel op de 20-weken echo. Bij beide echo’s kijkt de echoscopist namelijk of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Tijdens het eerste gesprek bij ons, zullen we een counselingsgesprek voeren, waarin wij uitleg geven over deze echo en wat je kunt verwachten. Op het moment dat je beslist deze echo te willen, kan deze echo uitgevoerd worden bij een termijn van 12+3 weken zwanger en 14+3 weken zwanger. De echo vindt niet bij ons op de praktijk plaats, maar in een echocentrum. De echo zelf duurt ongeveer 30 minuten. De uitslag wordt meteen door de echoscopiste verteld.

Bij 95 van de 100 vrouwen wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden. Er is dan geen vervolgonderzoek nodig. Hierna is het nog wel mogelijk om vervolgens voor de 20-weken echo te gaan.
Bij 5 van de 100 vrouwen wordt er wel iets gezien wat een mogelijke afwijking kán zijn. Het is niet altijd meteen duidelijk of er inderdaad een afwijking is, hoe ernstig deze afwijking is en wat voor effect de afwijking heeft voor jullie kindje. In dat geval is het mogelijk om vervolgonderzoek te krijgen.

De 13-weken echo is op dit moment alleen nog mogelijk indien je meedoet aan de wetenschappelijke studie IMITAS. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13-weken echo.

Deze echo wordt wel vergoed door de zorgverzekering.

Voor meer informatie: www.pns.nl