Hielprik en gehoortest
Tussen de vierde en achtste dag na de geboorte krijgt je baby de hielprik en de gehoortest.
Een medewerker van de GGD komt hiervoor thuis langs. Dit wordt automatisch in gang gezet nadat jullie aangifte van geboorte hebben gedaan bij de gemeente.
Bij de hielprik wordt een beetje bloed van de baby afgenomen via een prikje in de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op een 17 ernstige ziektes. Vroege opsporing van deze ziektes is belangrijk om met de juiste behandelingen schade aan de gezondheid te kunnen voorkomen of beperken.
We gaan er vanuit dat jullie het willen weten als je kindje ziek is, maar met de hielprik kunnen we ook testen op dragerschap van bijvoorbeeld sikkelcelziekte. Dit betekent dat de baby zelf niet ziek is, maar het op de genen draagt en daarmee dus door kan geven aan zijn/haar toekomstige kinderen. Bij de hielprik krijg je de keuze of jullie dragerschap willen bepalen of niet. Het is goed om hier vooraf samen over gesproken te hebben.
Voor meer informatie over de hielprik klik hier.
Bij de gehoortest, ook wel de gehoorscreening genoemd, wordt er onderzocht of de baby goed kan horen. Dit wordt gedaan door een dopje in het oor van de baby te doen, hier komen vervolgens zachte geluiden uit. Op een apparaat wordt afgelezen of deze geluiden worden waargenomen door de oren van je baby. Het onderzoek duurt een paar minuten en is voor de baby niet pijnlijk. Het is belangrijk dat het stil is in de kamer wanneer de test wordt uitgevoerd. De kraamverzorgster zal de uren ervoor de baby waarschijnlijk niet in bad doen omdat water in het oor de uitslag soms kan beïnvloeden. De uitslag krijg je direct te horen. Bij 95 van de 100 kinderen is de uitslag meteen goed. Bij de andere 5 kinderen moet een vervolgtest worden gedaan. Soms is het bij een vervolgtest ook nog niet voldoende. In dat geval zullen er meer testen worden gedaan.
Een goed gehoor is belangrijk, omdat dit ook belangrijk is voor het leren praten. Als een kindje niet goed kan horen, is dit goed om op tijd te weten, zodat een eventuele behandeling sneller ingezet kan worden. Meer informatie over de gehoortest kan je hier lezen.