De eerste 24 uur
Het moment waar jullie naar uitgekeken hebben. De baby is er eindelijk en jullie zijn lekker thuis.
Natuurlijk zijn deze uren ook een beetje spannend. Overdag is de kraamverzorgende er, maar ’s nachts gaan jullie het zelf doen.
Hieronder een aantal tips voor de eerste uren:
Voeding
De baby heeft reserves voor de eerste 24-48 uur, het is dus niet noodzakelijk de baby vanaf het eerste moment elke 3 uur te voeden. Vaak vallen baby’s een aantal uren na de geboorte in een diepe slaap. Laat ze lekker slapen. Vanaf het moment dat de baby voor het eerst weer wakker wordt ga je proberen elke 3-4 uur borst- of flesvoeding (10ml) te geven.
Huilen
Baby’s huilen. De ene baby meer dan de andere, maar alle baby’s huilen. Elke ouder kent in de eerste weken momenten van wanhoop, waarop je niet weet wat je nog moet doen om je kleintje te troosten. Dit hoort erbij. Oorzaken van huilen kunnen zijn: honger, een vieze luier, krampjes of een boertje dat dwars zit en te warm of te koud zijn. Echter is het vaak zo dat baby’s moeten wennen aan het feit dat ze geboren zijn. Neem de baby bij je op de borst en vaak zul je merken dat je stem, geur en hartslag de baby zal kalmeren.
Kleur
Pasgeboren baby’s zijn roze van kleur. Doordat de circulatie van de baby nog goed op gang moet komen zie je soms een blauwe verkleuring rond de neus en mond en in de handjes en voetjes. Dit is normaal. Echter een blauwe verkleuring waarbij de lippen en tong ook blauw zijn is niet normaal. Ook baby’s die blauw-grauw zien of in de eerste 24 uur geel gaan zien zijn alarmerend. Bel ons in dit geval direct op het spoednummer.
Spugen
Veel baby’s zijn in de eerste 24 uur misselijk. Dit komt doordat ze bij de geboorte wat bloed en vruchtwater inslikken. Dit moeten ze er zelf uit spugen. Je kunt je baby de eerste 24 uur op de zij leggen om het spugen makkelijker te maken.
Temperatuur
Een normale lichaamstemperatuur voor een baby is tussen 36,5 ºC en 37,5 ºC. Sommige baby’s hebben moeite zichzelf op temperatuur te houden. Zorg dat je het bedje of de kinderwagen vooraf opwarmt met kruiken. Indien de baby een te lage temperatuur heeft gebruik een extra dekentje of kruik of neem de baby alleen in een luier en muts op je blote borst en kruip samen onder de dekens. Een baby die te warm is trek je een laagje uit. Wanneer ondanks je acties de temperatuur niet normaliseert willen we graag dat je ons belt.
Bloedverlies
Na de bevalling heb je ruim bloedverlies, vaak meer dan een menstruatie. Dit is normaal. Ook kan je stolsels verliezen, deze mogen zo groot zijn als een tennisbal. Het is normaal om twee van deze stolsels te verliezen. Indien dit er meer zijn of het bloed continu blijft sijpelen moet je ons bellen.
Temperatuur
Het is voor moeders in het kraambed niet normaal om koorts te hebben. Wel kan je wat verhoging (tot 38,0ºC) hebben wanneer je stuwing hebt. Indien je in de eerste 24 uur verhoging of koorts krijgt moet je altijd de dienstdoende verloskundige bellen.
Plassen
Een volle blaas zorgt voor een toename van bloedverlies. Daarom is het belangrijk dat je binnen zes tot acht uur na de bevalling geplast hebt. Lukt dit niet, bel dan met de dienstdoende verloskundige. Zij komt dan je blaas legen met een katheter. Soms voel je de aandrang om te plassen niet goed na de bevalling. Probeer daarom elke drie uur even te gaan plassen.
Naweeën
Na de bevalling trekt je baarmoeder samen om weer naar zijn normale formaat te krimpen en het bloedverlies te verminderen. Hier kan je soms last van hebben, met name tijdens de borstvoeding. Je mag hiervoor elke 8 uur 1000mg paracetamol gebruiken als dit nodig is.