Implanons

De implanon NXT wordt ook wel het anticonceptiestaafje genoemd. Het is een staafje dat je kan vergelijken met een lucifer: ongeveer 4cm lang en 2mm breed. Het staafje wordt in de bovenarm geplaatst net onder de huid. Je kan het staafje niet zien, maar wel voelen zitten. Het staafje geeft vervolgens continue een kleine dosering hormonen af en blijft voor 3 jaar werkzaam en zitten.
Uiteraard kan je het staafje eerder laten verwijderen indien dat gewenst is.

Hoe werkt het?

Net als bij de hormoonspiraal bevat de implanon één hormoon: progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eisprong geremd wordt, dat het baarmoederslijmvlies moeilijk te doordringen is voor zaadcellen en dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Hoe wordt het geplaatst?

Een getrainde verloskundige of arts zal de implanon moeten plaatsen voor je. Als eerste stap wordt de huid verdoofd, zodat je niets voelt van de plaatsing. Vervolgens wordt de implanon tussen de bovenarmspieren geplaatst, net onder de huid.

Goed om te weten

Doordat het staafje in je arm zit, is er geen stopweek en kan je dus ook geen invloed hebben op je menstruatie. Door het staafje kan het zijn dat je menstruatie verandert en in sommige gevallen helemaal wegblijft.

Net als de hormoonspiraal is de implanon een van de betrouwbaarste anticonceptiemethoden.

Wanneer plaatsen?

De implanon mag je ook gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Dit betekent dat als je net bent bevallen, je ongeveer 4 weken na de bevalling de implanon mag laten plaatsen. Als de implanon tijdens de menstruatie geplaatst wordt is deze meteen veilig. Plaats je het buiten de menstruatie, is aanvullende anticonceptie nog nodig voor de eerste 7 dagen.

Voordelen

  • Zeer betrouwbaar
  • Blijft 3 jaar werken, je hoeft er niet meer aan te denken
  • Lage dosering hormonen in vergelijking tot de combinatiepil
  • Te combineren met borstvoeding

Nadelen

  • Moet geplaatst worden door een verloskundige/arts
  • Je menstruatie kan veranderen of helemaal wegblijven
  • Het kan voorkomen dat je last hebt van spotting: onregelmatig en onvoorspelbaar bloedverlies
  • Het beschermt niet tegen SOA’s
Implanon NXT
Implanon NXT
132
Plaatsing
58,86
Verwijderen spiraal
30

More information?

Contact us