Wanneer bellen?

Voor spoed en bevallingen is er 24 uur per dag een verloskundige bereikbaar. Iedere bevalling verloopt anders, maar er zijn een aantal handige richtlijnen die je kan gebruiken om te bepalen of het een goed moment is om ons te bellen. Zie dit als een richtlijn, maar volg vooral ook je gevoel. Zijn er vragen of zorgen? Heb je het gevoel dat het heel snel gaat of kan je wel wat extra ondersteuning van ons gebruiken bij het opvangen van de weeën? Bel ons dan gerust!

Weeën

  • Wanneer je voor het eerst gaat bevallen, bel dan wanneer je een uur lang regelmatige, pijnlijke weeën hebt , die elke 3-4 minuten komen en 60 seconden duren.
  • Ben je al een keer eerder bevallen? Bel dan als de weeën elke 5 minuten komen en ongeveer 60 seconden duren.

Gebroken vliezen

  • Wanneer het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater helder mag je ons overdag meteen bellen. ’s Nachts bel je nog niet meteen maar wacht je tot 9.30 of tot je weeën hebt zoals hierboven beschreven. Voor ons is het fijn als je wat vruchtwater opvangt in een glaasje en je natte onderbroek of maandverband bewaard. Dit maakt het makkelijker te beoordelen of je vliezen inderdaad gebroken zijn en of het vruchtwater helder van kleur is.
  • Wanneer wij tijdens het spreekuur aangegeven hebben dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald willen we graag dat je ons direct belt wanneer de vliezen gebroken zijn. Dit dus ongeacht het tijdstip of het wel of niet aanwezig zijn van weeën.
  • Ook als het vruchtwater bruin, geel of groen is willen we dat je ons direct belt. Het kan dan zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Mocht dit het geval zijn is dat een reden om de bevalling over te dragen aan de gynaecoloog.

Bloedverlies

  • Bloedverlies tijdens de bevalling is normaal, maar er zit wel een grens aan de hoeveelheid. Als je binnen korte tijd (30-60) minuten een vol maandverband hebt, bel ons dan direct.
  • Je kunt tevens de slijmprop verliezen, ook dit is normaal en zonder weeën geen teken dat de bevalling begonnen is. Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies. Hier hoef je ons niet over te bellen.

Wilt u meer informatie?

Neem contact op