Je weet van tevoren nooit hoe je bevalling zal verlopen en dat maakt het spannend. Je weet niet hoe je lichaam zal reageren op de weeën. Om zelf de regie over je bevalling te houden is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke opties om de pijn te verlichten.
Houdingen
Elke vrouw ervaart baringspijn anders en het verschilt dus ook per persoon welke houding het meest prettig is. Vaak is het een kwestie van uitproberen. In deze folder staan enkele voorbeelden van houdingen die je tijdens de bevalling aan kan nemen zowel tijdens de ontsluitingsfase als tijdens het persen.
Massage
Tijdens je bevalling kan het zijn dat je last krijgt van je onderrug of benen. Dit is het gevolg van de toenemende druk van het hoofdje van de baby op je bekken. Het kan pijnverlichtend werken door je partner of ons deze plekken te laten masseren, zodat er wat tegendruk gegeven wordt.
Bad of douche
Warmte zorgt ervoor dat je beter kan ontspannen. Die ontspanning heeft je lichaam nodig om endorfine aan te maken, een hormoon dat als natuurlijke pijnstiller werkt. Voordelen van bad of douche zijn dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Je buik voelt in bad minder zwaar en het verlicht de druk op je rug, heupen en benen. Verder zorgt de ontspanning voor een toename van oxytocine waardoor je weeën vaak effectiever zijn in bad.
TENS (transcutane electrische neurostimulatie)
De TENS werkt doormiddel van een elektrisch stroompje dat via speciale pleisters, door de huid heen, naar de onderliggende zenuwvezels gaat. Hierdoor worden de pijnsignalen naar de hersenen onderbroken en ervaar je minder pijn. De TENS is te gebruiken in combinatie met andere pijnbestrijdingsmethoden, met uitzondering van water.
Steriel waterinjecties
Dit is een behandeling waarbij in de onderrug vier injecties worden gegeven met een kleine hoeveelheid steriel water. Het zorgt voor een plaatselijke irritatie in de onderrug en neemt daarmee een gedeelte van de pijn weg. De behandeling kan naar wens herhaald worden en is met name effectief bij rugweeën.
Acupunctuur
Stimulatie door middel van naalden om het lichaam zoveel mogelijk endorfine aan te laten maken. Een acupuncturist zal zelf door je aangevraagd moeten worden, dit zit niet in het standaardpakket voor verloskundige zorg.
Acupressuur
Drukpuntmassage op specifieke plekken van het lichaam. Door met onze vingers op bepaalde punten van je huid te drukken worden pijnreceptoren geblokkeerd en komt er endorfine vrij. De gebruikte technieken zijn ook goed aan te leren door je partner, waardoor je partner een duidelijke eigen rol krijgt tijdens de bevalling.
Belangrijk om te weten is dat alle vormen van medicinale pijnstilling, met uitzondering van lachgas, betekent dat we je zorg moeten overdragen aan de gynaecoloog. Deze zal eerst willen bepalen of zowel jouw conditie als die van de baby voldoende is om pijnstilling toe te dienen. Dit gebeurd door middel van een hartfilmpje van de baby en duurt ongeveer een half uur.
Lachgas
Lachgas is de enige vorm van medicinale pijnstilling die wij als verloskundigen aan je mogen geven. Het is een mengsel van stikstof en zuurstof dat wordt toegediend via een masker. Het helpt je om te ontspannen en verminderd de top van de pijn. Lachgas werkt binnen 1 minuut en is binnen enkele minuten weer uit het lichaam. De optie voor lachgas is er op dit moment alleen in Bevalcentrum West. Dit heeft te maken met de ventilatiesystemen die niet geschikt zijn voor lachgas in de andere ziekenhuizen. Enkele verloskundigen van Nova zijn bevoegd tot het geven van lachgas dus als je interesse hebt, informeer er gerust naar tijdens het spreekuur of de informatieavond.
Pethidine
Via een injectienaald wordt een morfineachtige medicatie in je bovenbeen of bil toegediend. Deze medicatie wordt alleen gegeven in de ontsluitingsfase en bij voorkeur meer dan 4 uur voor de verwachte geboorte van je baby. Het verminderd de pijn van de weeën en verminderd het bewustzijn waardoor je vaak meer rust ervaart.
Remifentanil
Remifentanil wordt ook wel het pijnstillingspompje genoemd. Via een infuus krijg je een basisdosering morfine achtige medicatie toegediend. Zelf kan je via het pompje jezelf een extra ‘shotje’ geven wat je door de volgende wee heen helpt. De medicatie haalt de scherpe kantjes van de weeën af en geeft je tussen de weeën meer rust doordat je er een beetje suf of slaperig van wordt.
Epiduraal
De epiduraal of ruggenprik is een prik dichtbij de wervelkolom. Deze wordt geplaatst door de anesthesist. Via het slangetje dat de anesthesist in je rug achterlaat wordt de pijnstillingsvloeistof gegeven. Dit zorgt ervoor dat de pijnprikkels niet meer naar je hersenen gaan en je dus weinig tot niks meer voelt in je onderlichaam. Je bent in je bevalling echter wel afhankelijk van wanneer de anesthesist tijd heeft om de epiduraal te plaatsen. In geval van een spoedoperatie kan het zijn dat je even moet wachten.