Spiralen

Het spiraal

Het spiraal is een plastic ankertje van 24-36 mm lang wat in de baarmoeder geplaatst wordt om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn twee soorten spiralen: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal is hormoonvrij en daardoor zeer geschikt voor wanneer je geen hormonen mag/wil gebruiken. Het hormoonspiraal bevat progestageen. Dit wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand waardoor de dosering veel lager is dan bij andere vormen van hormonale anticonceptie.

Wanneer plaatsen?

Vanaf 10-12 weken na de bevalling is het bij ons mogelijk om een spiraal te laten plaatsen, maar het is natuurlijk ook mogelijk een spiraal te laten plaatsen wanneer je nog nooit bevallen bent. Indien de plaatsing binnen zeven dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie gebeurt ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Indien dit op een ander moment in je cyclus gebeurt adviseren wij je om nog zeven dagen aanvullend condooms te gebruiken.

Spiraal plaatsen

Het spiraal wordt geplaatst op onze hoofdlocaties op IJburg en in Amsterdam Oost. Belangrijk is om voor de plaatsing zelf een zwangerschap en/of SOA uitgesloten te hebben. Voorafgaand aan de plaatsing wordt via een inwendig onderzoek de positie van je baarmoeder en baarmoedermond bepaald. Daarna meten we de lengte van je baarmoeder op alvorens we het spiraal in de baarmoeder plaatsen.
Het plaatsen van een spiraal kan gevoelig zijn. We adviseren daarom een uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mg paracetamol en/of 400 mg ibuprofen in te nemen. Na afloop van de plaatsing kun je wat bloedverlies en een krampend gevoel in de onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. Verder kun je in de eerste maanden na het plaatsen van je spiraal nog wat onregelmatig bloedverlies of buikkrampen ervaren. Dit is normaal.

Wilt u meer informatie?

Neem contact op