Anticonceptie

Anticonceptie

Iedereen kan bij Verloskundecentrum Nova terecht voor advies en voorschrijven van anticonceptie en het plaatsen van spiralen. Hiervoor hoef je dus niet (bij ons) bevallen te zijn.

Anticonceptie na de bevalling

Hoewel anticonceptie vaak niet het eerste is waar je aan denkt na de bevalling is het toch goed hier tijdig een besluit over te nemen. Een aantal weken na de bevalling kan je namelijk alweer vruchtbaar zijn. Hieronder lees je meer informatie over de mogelijkheden voor anticonceptie binnen onze praktijk.

Wanneer vruchtbaar?

Het moment waarop je weer vruchtbaar bent hangt vaak samen met of je borst- of flesvoeding geeft. Vrouwen die flesvoeding geven menstrueren gemiddeld zes weken na de bevalling voor het eerst. Dit betekent dat zij vier weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Bij vrouwen die borstvoeding geven is de kans dat ze vruchtbaar zijn kleiner, maar zeker aanwezig. Het is dus ook voor deze vrouwen belangrijk om anticonceptie te gebruiken. Vanaf het moment dat de borstvoeding afgebouwd wordt, is de kans dat de cyclus en daarmee de vruchtbaarheid op gang komt ook groter.

Voor welke anticonceptie kies je?

Het moment waarop je start met anticonceptie is afhankelijk van de methode die je wenst te gebruiken. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en situatie en kan dus ook verschillen van wat je voor de zwangerschap gebruikt hebt. De verloskundigen schrijven recepten voor alle vormen van anticonceptie uit. Ook kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal.
Voor meer informatie over de keuze voor anticonceptie verwijzen wij je naar keuzehulpanticonceptie.

Meer informatie?

Neem contact met ons op